Blog: Dex

 

Beste lezer,

Leuk dat je weer mee leest! Ik moest even goed nadenken waar mijn blog deze keer over zou gaan. Ik heb het de laatste paar weken op werkgebied niet zo druk gehad in verband met de zomervakantie. De hondenschool is gesloten tijdens de zomervakantie en in mijn eigen praktijk is het ook erg rustig geweest de laatste weken.. Veel mensen zijn natuurlijk op vakantie! Gelukkig staat er al weer het een en ander in de planning voor de komende weken!!

Tijdens mijn “gedwongen” vakantie ben ik vooral druk geweest met het gedrag van onze eigen hond Dex. In mijn vorige blog liet ik al weten dat we Dex uit het asiel hebben gehaald en dat hij nogal wat heeft meegemaakt voor hij bij ons kwam. Hij is erg angstig aangelegd, heeft veel moeite met het vertrouwen van mensen en andere honden, schrikt snel van geluiden en bewegingen en kan dan nogal heftig reageren af en toe. Gelukkig is hij bij ons gekomen en kunnen we hem zo goed mogelijk helpen. Het is niet makkelijk om zijn vertrouwen te winnen en om hem te laten inzien dat de wereld helemaal niet zo eng en gevaarlijk is als hij denkt.

We trainen nu al geruime tijd met hem om goed met andere honden om te kunnen gaan. Ik heb het idee dat hij met andere honden zal gaan spelen en maatjes zal worden met de honden in de buurt al lang gelden achter mij gelaten, maar ik vindt het wel belangrijk dat hij leert omgaan met honden. In ieder geval dat hij ze niet meer grommend en blaffend wegjaagt.. Dat is nogal een klus! Men denkt wel eens dat als je de hond gaat straffen als hij gaat grommen je het probleem oplost, maar eigenlijk maak je het probleem hiermee alleen maar groter. Als je een (angstige) hond gaat straffen om zijn grommen, gaat hij het grommen afleren en die stap overslaan. Waardoor hij een soort tikkende tijdbom wordt en gelijk over gaat tot uitvallen en bijten als de situatie hem te spannend wordt.. Daarnaast wordt een situatie die al spannend is nóg vervelender gemaakt, omdat hij óók nog eens op zijn kop krijgt. Dat doen we dus niet! We leren Dex om zelf met de situatie om te gaan en we leren hem dat wij er zijn om hem te steunen en te beschermen. Hoe we dit doen? Nou een klein stukje uitleg dan: híj mag de keuzes maken tijdens het wandelen! Natuurlijk helpen we hem een klein beetje.. Wanneer er een andere hond aankomt en Dex heeft dat ook gezien dan rem ik Dex af (op gepaste/veilige afstand!!), laat hem even kijken en informatie verzamelen en laat hem beslissen of hij het aandurft of dat hij liever de andere kant uit wil. Doordat hij gaat leren dat we zijn signalen en lichaamstaal begrijpen en dat hij de keuzes mag maken zal hij zelfverzekerder worden en uiteindelijk steeds dichter bij/langs andere honden durven! En het werkt ook nog! 😉

Inmiddels durft Dex langs bijna iedere hond te lopen en kan hij met een paar honden zelfs spelen! Soms vindt hij het nog wel een beetje spannend en kiest hij er voor om de andere kant op te gaan of om heel snel langs de hond te lopen en afleiding te zoeken, maar wij zijn erg trots op hem!

Door deze training zien we ook dat hij in meerdere dingen zekerder wordt. Hij schrikt nog wel van een hoop dingen (we zijn er ook nog lang niet!!), maar we zien al dat hij bijvoorbeeld al veel sneller herstelt als voorheen. Hij wordt steeds nieuwsgieriger, hij kan beter omgaan met stressvolle situaties en hij heeft geleerd om eerst informatie te verzamelen en dan pas te reageren op de situatie. Om al deze situaties, informatie en leermomenten te kunnen verwerken is het belangrijk dat hij voldoende slaapt op een dag. Rust is erg belangrijk en vooral dromen helpt goed bij het verwerken van alle gebeurtenissen van de dag. Een hond zou ongeveer 16 uur per dag moeten slapen. Het probleem is alleen dat Dex amper slaapt overdag, omdat hij alles in de gaten wil blijven houden..

Je weet maar nooit wat er gaat gebeuren! Dex krijgt nu dus op vaste tijden (2x per dag) op de dag ‘bedtijd’! Met een heerlijke gevulde KONG gaat hij zijn bench in, de bench gaat dicht en wanneer de KONG leeg is blijft hij nog lekker een poosje rusten/slapen in de bench. We merken dat het hem goed doet! Hij gaat nu steeds vaker uit zichzelf al lekker de bench in en hij heeft al een aantal keren echt liggen slapen en zelfs dromen! Ook aan zijn gedrag merken we dat het hem goed doet. Hij kan meer hebben, gaat minder snel ‘over de rooie’ en is niet meer constant bezig met zijn omgeving scannen. Naast alle training zijn we ook druk met ontspanning en laten we hem bijvoorbeeld nadenken over puzzels en spelletjes, ook wel Hersenwerk genoemd. Er zijn een heleboel puzzels en spelletjes speciaal voor honden te koop tegenwoordig, maar je kunt ook met huis-tuin-en-keuken-dingen een heleboel spelletjes in elkaar zetten en deze samen oplossen! Het leuke is dat Dex er mentaal lekker moe van wordt (dus minder reageert op prikkels die hij spannend vindt) en we een goede band opbouwen omdat we het lekker samen kunnen doen! Het is wel belangrijk dat het spelletje niet te moeilijk gemaakt wordt, anders raakt hij gefrustreerd en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Nou ik heb wel weer genoeg gekletst! Houd deze pagina in de gaten voor meer verhalen over het gedrag van honden en hondentrainingen. Er staat weer een hoop leuks in mijn agenda, dus wie weet waar mijn volgende blog weer over zal gaan….

Tot dan!

Groetjes, Hondencoach Bianca.

7

Klik hier om mijn blog te lezen op de site van 100% Dier.