Gedragsbegeleiding

Vroeger werden honden vooral gebruikt om mee te werken, ze kregen een taak en moesten aan bepaalde eisen en eigenschappen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan bewaking, veedrijven, voertuigen/werktuigen trekken en jacht. Om deze taken te kunnen uitvoeren werden een hoop verschillende rassen gecreĆ«erd met verschillende specifieke eigenschappen. Tegenwoordig worden honden vooral gezien als lid van het gezin, een gezellige huishond en een speelmaatje voor de kinderen. Veel soorten sport/werk kunnen nog wel worden beoefend (meestal meer voor de fun dan daadwerkelijk voor het werk), maar in veel gevallen kunnen honden niet voldoende hun natuurlijke gedrag uiten. Het werk waarvoor ze ooit zijn gefokt wordt niet meer met ze gedaan, maar ze hebben vaak nog wel een bepaalde drang om dit gedrag uit te voeren. Dit kan natuurlijk voor problemen zorgen in ons alledaagse leven waarbij de hond zich moet aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan honden die in aanleg jagen of drijven, dit is in de meeste gevallen ongewenst gedrag. Vooral als je gezellig met jouw hond in het park loopt en hij ineens achter vogels, andere dieren of zelfs kinderen aan schiet. Een ander voorbeeld is (overmatig) blaffen bij voorbijgangers of bezoek, wanneer de aanleg van de hond bewaking betreft. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen….

Daarnaast zijn er honden die te weinig prikkeling krijgen, bijvoorbeeld omdat ze alleen thuis moeten blijven of we stiekem toch te weinig tijd hebben om veel dingen te ondernemen met de hond. De hond gaat dan de prikkeling zelf opzoeken en kan ook hier ongewenst gedrag gaan vertonen. Oftewel de hond verveelt zich en gaat zichzelf bezig houden en meestal zijn dit niet de gewenste bezigheden.. Denk bijvoorbeeld aan schaduwjagen, slopen, graven of overmatig blaffen.

Uiteraard zijn er ook andere problemen, zoals bijvoorbeeld onzekerheid die zich kan uiten in blaffen of uitvallen naar andere honden of mensen. Of honden die moeite hebben met bezoek. Denk aan herplaatsers, honden uit het asiel of het buitenland.

Tegenwoordig zien we ook veel problemen die zijn ontstaan in de corona-periode. Hele gezinnen moesten thuisblijven, waardoor er constant erg veel prikkels aanwezig zijn geweest. Slecht rust kunnen vinden is daar een veelvoorkomend gevolg van, ook wel “overprikkeling”. Maar ook alleen zijn geeft problemen, of sociale bezigheden zoals bezoek, de drukte buiten, mee naar vreemde plekken etc.

Voor al deze problemen zijn gelukkig oplossingen te vinden!
Dan wel om het probleem geheel op te lossen, dan wel om de problemen te verminderen en behapbaar te maken voor zowel hond als baas.

Wanneer je behoefte hebt aan gedragsbegeleiding kun je met mij een afspraak maken. Ik stuur vooraf een vragenformulier toe, waarmee ik alvast een duidelijk beeld kan vormen van de situatie en het gedrag van de hond. Tijdens de afspraak ga ik op zoek naar de oorsprong van het gedrag, hoe is het ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld? Als ik de oorzaak en ontwikkeling weet kunnen we deze gaan aanpakken, waardoor de kans vele malen groter is dat het probleem volledig zal verdwijnen. Met alleen symptoombestrijding bereiken we vaak niet voldoende resultaat. Ook leer ik jou hoe je de hond kunt lezen, wat zijn de signalen waar je op moet letten om jouw hond te kunnen begrijpen en kan gaan leiden en begeleiden. Als laatste laat ik jou zien wat je kunt doen om de situatie op een juiste manier aan te pakken.