Gedragsbegeleiding

Vroeger werden honden vooral gebruikt om mee te werken, ze kregen een taak en moesten aan bepaalde eisen en eigenschappen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan bewaking, veedrijven, voertuigen/werktuigen trekken en jacht. Om deze taken te kunnen uitvoeren werden een hoop verschillende rassen gecreëerd met verschillende specifieke eigenschappen. Tegenwoordig worden honden vooral gezien als lid van het gezin, een gezellige huishond en een speelmaatje voor de kinderen. Veel sporten worden nog wel gedaan (meestal meer voor de fun dan daadwerkelijk voor het werk), maar in de meeste gevallen kunnen honden niet voldoende hun natuurlijke gedrag uiten. Het werk waarvoor ze ooit zijn gefokt wordt niet meer met ze gedaan, maar ze hebben vaak nog wel een bepaalde drang om dit gedrag uit te voeren. Dit kan natuurlijk voor problemen zorgen in ons alledaagse leven waarbij de hond zich moet aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan honden die in aanleg jagen of drijven, dit is in de meeste gevallen ongewenst gedrag. Vooral als u gezellig met uw hond in het park loopt en hij ineens achter vogels, andere dieren of zelfs kinderen aan schiet. Een ander voorbeeld is overmatig blaffen bij voorbijgangers of bezoek, wanneer de aanleg van de hond bewaking betreft. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen….

Daarnaast zijn er honden die te weinig prikkeling krijgen, bijvoorbeeld omdat ze alleen thuis moeten blijven of de eigenaren weinig tijd hebben om veel dingen te ondernemen met de hond. De hond gaat dan de prikkeling zelf opzoeken en kan ook hier ongewenst gedrag gaan vertonen. Oftewel de hond verveelt zich en gaat zichzelf bezig houden en meestal zijn dit niet de gewenste bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan schaduwjagen, slopen, graven of overmatig blaffen.

Uiteraard zijn er ook andere problemen, zoals bijvoorbeeld onzekerheid die zich uit in blaffen of uitvallen naar andere honden of mensen. Of honden die moeite hebben met bezoek.

Voor al deze problemen zijn gelukkig oplossingen te vinden!
Dan wel om het probleem geheel op te lossen, dan wel om de problemen te verminderen en behapbaar te maken voor zowel hond als baas.

Wanneer u behoefte heeft aan gedragsbegeleiding kunt u met mij een afspraak maken. Ik stuur u dan vooraf een vragenformulier toe, waarmee ik alvast een duidelijk beeld kan vormen van de situatie en het gedrag van de hond.

Ik ga op zoek naar de oorsprong van het gedrag, hoe is het ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld? Als ik de oorzaak en ontwikkeling weet kunnen we deze gaan aanpakken, waardoor de kans vele malen groter is dat het probleem volledig zal verdwijnen. Met alleen symptoombestrijding bereiken we niet voldoende. Ook leer ik u hoe u de hond kunt lezen, wat zijn de signalen waar u op moet letten om uw hond te kunnen begrijpen en kan gaan leiden en begeleiden. Als laatste laat ik u zien wat u kunt doen om de situatie op een juiste manier aan te pakken.