Blog: even voorstellen.

Beste lezers, leuk dat jullie meelezen!

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Bianca Ceelen, ik ben 26 jaar, woon in Maarssen samen met mijn vriend Marco en ik ben werkzaam in de hondenwereld. Ik geef al ruim 5 jaar les op Hondenschool HSV Leidsche Rijn, wat ik nog steeds met heel veel plezier doe! Ik geef voornamelijk puppycursus en jonge-honden cursus (ook wel A-cursus). Ik train zelf ook met mijn twee honden, gewoon omdat het zo leuk is!

Naast hondentrainster ben ik ook hondengedragstherapeute. Met individuele gedragsbegeleiding help ik hondeneigenaren die problemen ervaren met hun hond. Dat kan zijn van blaffen bij de voordeurbel of opspringen bij bezoek, tot uitvallen naar mensen of andere honden. Tegenwoordig heb ik veel angstige hondjes in behandeling, meestal afkomstig uit het buitenland of uit het asiel. Deze honden dragen al een trauma met zich mee of zijn niet voldoende gewend aan ons drukke levensstijl. Altijd een uitdaging om deze honden zo goed mogelijk te laten wennen en de eigenaren te helpen de hond te kunnen begeleiden! Naast probleemgedrag oplossen wil ik me ook gaan bezighouden met probleemgedrag voorkomen. Beter voorkomen dan genezen! Dit doe ik door individuele training te geven en in de toekomst ga ik ook lezingen geven over hondengedrag, hoe kun je een hond lezen en begrijpen, welke signalen geeft de hond die wij mensen vaak niet zien of verkeerd interpreteren en hoe kun je de hond dan leiden en begeleiden in ons drukke bestaan? Richting de winter zal ik ook lezingen en trainingen geven in vuurwerkgewenning. Hoe ga je om met een hond die bang is voor vuurwerk, en wat doe je om te voorkomen dat je hond bang wordt voor vuurwerk?

Zoals ik al zei heb ik zelf twee honden, Laika is een Irish Softcoated Wheaten Terrier en Dex is een onbekende kruising uit het asiel. Laika heb ik van pups af aan en is inmiddels bijna 9 jaar oud. Zij is een erg lieve, aanhankelijke hond, echt een “mensenhond”! Ze wil weinig te maken hebben met andere honden. Ze heeft in het verleden met een Duitse Dog gespeeld, hij is toen per ongeluk op haar pootje gaan staan en met zijn nagel dwars door haar pootje gegaan. Sindsdien wil ze niet meer spelen met andere honden, heeeeeeeel af en toe speelt ze met een pup of een bekende rustige hond. Als ik met haar in het park loop en we komen andere hondeneigenaren tegen dan gaat ze altijd even bij de mensen een knuffel halen en negeert de hond. Ik train met Laika Gedrag en gehoorzaamheid (dit heet tegenwoordig Obedience). Ze vindt het na zoveel jaar trainen nog steeds een groot feest als we naar de training gaan!

Dex heb ik in oktober 2014 uit het asiel gehaald. Hij is gevonden en was erg mager, je kon je vingers tussen zijn ribben leggen… Hij werd geschat op een leeftijd van 1,5 jaar dus hij zou nu zo’n 3 jaar oud zijn. We hebben verder geen achtergrond informatie van hem, want dat is natuurlijk onbekend. Ik viel eigenlijk gelijk voor hem, hij heeft een erg lieve blik in zijn ogen en de medewerkers van het asiel en de dierenartsenpraktijk zijn gek op hem. Hij was wel een beetje terughoudend naar (nieuwe) mensen en andere honden. Maar met mijn achtergrond als gedragstherapeute hadden we er wel vertrouwen in dat het goed zou komen met hem! En dat vertrouwen heb ik nog steeds, alleen het gaat allemaal niet zo vlot als dat we hoopten.. Hij vluchtte in het begin voor andere honden en is twee keer gebeten tijdens zijn vluchtgedrag.. Sindsdien vlucht hij niet meer voor honden die hij eng vindt, maar zet hij de aanval in ter verdediging. In zijn ogen werkt dit gedrag, want andere honden blijven hierdoor wel uit zijn buurt. En dat is tenslotte wat hij wil. Natuurlijk is dit voor mij en mijn omgeving wel ongewenst en zijn we hard aan het trainen om hem vertrouwen te geven in andere honden en mensen (überhaupt voor situaties die hij spannend vindt), zodat hij niet meer zal uitvallen of vluchten. Dit heeft vooral veel tijd en geduld nodig!! De kans is zeer groot dat jullie veel over Dex zullen lezen in mijn blogs. Ik maak nogal wat mee met hem! Maar ik maak natuurlijk ook een heleboel andere dingen mee.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer!

Bianca Ceelen

2

 

Klik hier om mijn blog te lezen op de site van 100% Dier.